Siitä on vuosia, kun viimeksi tein Britan torttua, ja syystä tai toisesta tein sitä nuorena aina kiivihedelmällä täytettynä ja koristettuna. Lähdin tekemään hieman rönsyilevää Britan torttua kiiviäkään unohtamatta ja lisukkeeksi valitsin vielä passionhedelmän ja ananaskirsikoita. Tortusta tuli h-e-r-k-u-l-l-i-n-e-n!
Pohja150 g voita
1 ½ dl sokeria
4 kpl keltuaisia
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1½ dl maitoa
Marenki
4 kpl valkuaisia
2 dl sokeria
hasselpähkinäjauhetta
Väliin
2 dl vatkattua kuohukermaa
noin puoli litraa viipaloituja tuoreita mansikoita ja 1-2 kiiviä
Pinnalle
viipaloituja tuoreita mansikoita sen mukaan, mikä näyttää mielestäsi hyvältä, 1-2 passionhedelmää ja ananaskirsikoita
Valmistus
1. Marenki
Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja lisää sokeri valkuaisten joukkoon vähitellen.
(valkuaiset erotellaan siis suoraan vatkauskulhoon ja keltuaiset jätetään odottelemaan kuorissaan tai vaikka juomalasissa torttupohjan valmistusta, uuninkin voi laittaa jo lämpenemään 175 asteeseen)
2. Pohja
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää keltuaiset yksitellen ja vatkaa joka välissä hetken. Sitten jauhot ja sekoitus, ja viimeiseksi maito.
(ei haittaa, vaikka vatkaat marenkisilla vatkaimilla, mutta marenki ei onnistu, jos teet ensin pohjan)
3. Tortun paistaminen
Levitä pohjan taikina uuninpellille 2/3 suuruiselle alueelle, levitä päälle marenki, kuvioi marenki esim. lusikalla, ja ripottele halutessasi hasselpähkinäjauhetta päälle.
Paista uunin keskitasolla 175 asteessa ensimmäiset 15 minuuttia ja sen jälkeen 100 asteessa puolisen tuntia. Olennaista on, että marenki ehtii kuivua rapeaksi, mutta ei pala tummaksi. Alla olevassa kuvassa torttupohja on tullut juuri uunista ulos.
4. Viimeistely
Torttupohjan jäähdyttyä puolita levy ja nosta se varovasti kakkulautaselle tai vastaavalle, jolla sen haluat tarjota. Vatkaa kermavaahto ja lisää se ja muut täytteen herkut levylle. Nosta toinen levy täytteen päälle ja koristele mansikoilla, passionhedelmällä ja ananaskirsikoilla.
5. Herkuttelu
Herkuttele mieluiten heti, kun torttu on täytetty, sillä alemman levyn marenki pehmenee ajan kuluessa.
ihania reseptejä ja kuvia sun blogissa! tosi inspiroivia :)
VastaaPoistaVoi kiitos! :)
Poista