25.6.2013

Mansikkainen Britan torttu

Lapseni kaveri oli tulossa kissanpentuja katsomaan ja halusin tehdä meille kaikille jotain hyvää herkkua. Mielessäni pyörittelin ajatusta mansikoista, kermavaahdosta ja marengista, kunnes muistin Britan tortun, jossa nuo kolme herkkua voi hyvin yhdistää.

 
Siitä on vuosia, kun viimeksi tein Britan torttua, ja syystä tai toisesta tein sitä nuorena aina kiivihedelmällä täytettynä ja koristettuna. Lähdin tekemään hieman rönsyilevää Britan torttua kiiviäkään unohtamatta ja lisukkeeksi valitsin vielä passionhedelmän ja ananaskirsikoita. Tortusta tuli h-e-r-k-u-l-l-i-n-e-n!
 


Pohja

150 g voita
1 ½ dl sokeria
4 kpl keltuaisia
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1½ dl maitoa

Marenki

4 kpl valkuaisia
2 dl sokeria
hasselpähkinäjauhetta

Väliin
2 dl vatkattua kuohukermaa
noin puoli litraa viipaloituja tuoreita mansikoita ja 1-2 kiiviä

Pinnalle
viipaloituja tuoreita mansikoita sen mukaan, mikä näyttää mielestäsi hyvältä, 1-2 passionhedelmää ja ananaskirsikoita

Valmistus

1. Marenki

Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja lisää sokeri valkuaisten joukkoon vähitellen.

(valkuaiset erotellaan siis suoraan vatkauskulhoon ja keltuaiset jätetään odottelemaan kuorissaan tai vaikka juomalasissa torttupohjan valmistusta, uuninkin voi laittaa jo lämpenemään 175 asteeseen)

2. Pohja

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää keltuaiset yksitellen ja vatkaa joka välissä hetken. Sitten jauhot ja sekoitus, ja viimeiseksi maito.

(ei haittaa, vaikka vatkaat marenkisilla vatkaimilla, mutta marenki ei onnistu, jos teet ensin pohjan)

3. Tortun paistaminen

Levitä pohjan taikina uuninpellille 2/3 suuruiselle alueelle, levitä päälle marenki, kuvioi marenki esim. lusikalla, ja ripottele halutessasi hasselpähkinäjauhetta päälle.

Paista uunin keskitasolla 175 asteessa ensimmäiset 15 minuuttia ja sen jälkeen 100 asteessa puolisen tuntia. Olennaista on, että marenki ehtii kuivua rapeaksi, mutta ei pala tummaksi. Alla olevassa kuvassa torttupohja on tullut juuri uunista ulos.

4. Viimeistely

Torttupohjan jäähdyttyä puolita levy ja nosta se varovasti kakkulautaselle tai vastaavalle, jolla sen haluat tarjota. Vatkaa kermavaahto ja lisää se ja muut täytteen herkut levylle. Nosta toinen levy täytteen päälle ja koristele mansikoilla, passionhedelmällä ja ananaskirsikoilla.

5. Herkuttelu

Herkuttele mieluiten heti, kun torttu on täytetty, sillä alemman levyn marenki pehmenee ajan kuluessa.


 
Helteiset säät ovat kuulemma saaneet mansikat kypsymään hyvissä ajoin. Tässähän olisi paras aika tehdä muutakin mansikkaherkkua vielä.


2 kommenttia:

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...