14.6.2013

Mehukas raparperipiirakka

Namskis, pääsin raparperipiirakan paistoon saatuani anopilta kolme pitkää raparperinvartta. Omalla pihalla kun ei vielä kasva raparperia tai muitakaan hyötykasveja. Tässäpä on kuvia ja piirakan resepti.




Pohjan ainekset

150 g normaalisuolaista voita
1 dl erikoishienoa sokeria
1 muna
2 dl sihdattua spelttijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 tlk kermaviiliä
1 muna
1 dl (tai reilu dl) erikoishienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ litraa raparperipaloja

Valmistus

Pilko vedellä huuhdotut raparperit täytettä varten noin puolen senttimetrin levyisiksi paloiksi ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Pehmennä voi kevyesti esimerkiksi mikrouunissa, varo sulattamasta voita kokonaan. Vatkaa hieman pehmeä voi ja sokeri hyvin sekaisin sähkövatkaimella. Lisää kananmuna ja vatkaa kevyesti uudelleen. Lisää jauhot ja leivinjauhe seoksen päälle, ja sekoita leivinjauhe teelusikalla muiden jauhojen joukkoon. Sen jälkeen sekoita pohjan ainekset vielä tasaiseksi massaksi.

Voitele "tavallisen kokoinen" pyöreä piirakkavuoka ja levitä taikina vuokaan lastalla tai lusikalla. Levitä taikinaa vuoan reunoillekin niin, että täytteelle muodostuu sopiva allas.

Sekoita täytteen ainekset keskenään lukuun ottamatta raparperia. Lisää raparperipalat ja sekoita täytettä vielä hieman. Levitä täyte vuokaan ja paista piirakkaa uunin keskitasolla noin puoli tuntia. Reunat saavat paistua kevyesti ruskeaksi, täytteen ei tarvitse ruskistua.

Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja nauti hyvässä seurassa. Tällä reseptilla piirakan pohjasta tuli ilmava ja murea, ja täytteestä täyteläinen sekä selvästi raparperille maistuva. Kermaviili tuo makuun mukavasti pehmeyttä. Lisukkeeksi voisi sopia vaniljainen kermavaahto ja tuore mansikka varsinkin, jos sinä tai seuralaisesi vierastatte raparperin hapokkuutta.

 
Ohjeen innoittajana toimi Kotikokin resepti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...