2.11.2014
Mutakakku
Olen potenut täällä viikolla useita päiviä kuumeista flunssaa, mutta nyt olen jälleen kunnossa. Tiedän sen jo siitä, että mieleni tekee herkkuja. Kipeänä makea ei maistu, mikä on todellinen harmi. Korjatakseni tahatonta herkuttelemattomuutta, päädyin paistamaan heti aamutuimaan mutakakun.
Aavistuksen terveellisempi mutakakku
200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl ruokosokeria
2,5 dl täysjyväspelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata suklaa ja voi kattilassa. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon sula suklaa-voiseos ja lopuksi kääntele lastalla joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Voitele keskikokoinen pyöreä piirakkavuoka, ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 15 minuuttia tai hieman vähemmän. Viipaloi kakku vasta jäähtyneenä.
Tarjoiluehdotus näin Halloween-aikaan:
pala kakkua, pakastemansikoista valmistettua sosetta, valkosuklaaluita sekä tomusokeria.
26.10.2014
DIY Muumiolyhdyt
Meillä lapset tuskin malttavat pysyä pöksyissään, kun he odottavat niin innokkaina ensi viikon Halloween-discoa koulukavereidensa kanssa. Vaatteet on jo valmiiksi mietitty ja sovitettukin. Ei onneksi tarvinnut ostaa mitään uutta. Päälle tulee tavalliset vaatteet ja juhlailme tulee meikillä ja vanhoilla pääkoristuksilla. Yhdelle tulee sarvipanta ja toiselle hattu. Täällä blogin puolella olen huomannut Halloweenin lähestymisen siitä, että vuosi sitten tekemiäni muumiokakkutikkareita on tultu katselemaan viime aikoina melko paljon (postaus täällä). Kotona emme erityisesti vietä Halloweeniä tänä vuonna (aiemmista juhlista postaus täällä). Taidan polttaa tuikkuja muumiopurkeissa ja leivon jotain "hurjaa", jos sattuu huvittamaan.
Nämä muumiopurkit on esitelty viimeisimmässä Kauneimmat Askartelut -lehdessä. Purkkeja voi käyttää kynttilälyhtyinä Halloween-pippaloissa ja pikkutavaroiden säilytykseen. Ne saattaisivat näyttää metkoilta yrttiruukkuinakin.
Tarvikkeet
- lasipurkkeja
- sideharsoa (leveys 5-8 cm)
- yleisliimaa (esim. Erikeeper) / kaksipuolista teippiä
- silmätarroja
- sakset
- (askartelualusta tai sanomalehti pöydän suojaksi)
Muumioitumisprosessi
- Levitä lasipurkin pinnalle liimaa pariin kohtaan.
- Kieritä purkin ympärille ristiin rastiin ohut kerros sideharsoa. Lisää liimaa pari kertaa, jotta harso pysyy hyvin paikoillaan.
- Pyöräytä harson pää ja kiinnitä se runsaalla liimalla.
- Kiinnitä muumiolle tarrasilmät.
Hauskaa Halloweenia!
17.10.2014
DIY macaronit - Näin onnistut macaroneissa ja ohje Hopea Toffee -täytteeseen
Tässä postauksessa on vinkkini, kuinka onnistut leipomaan kauniita ja herkullisia macaroneja. Lopussa on ohje Hopea Toffeen makuiseen kermatäytteeseen ja macaronikuoriin. Täyte, alias lakukerma, sopii käytettäväksi moneen muuhunkin herkkuun. Vastaavasti macaronikuorien väliin voi laittaa vaikka mitä muuta täytettä sen mukaan, mistä itse pidät, kunhan täyte osaa pysyä paikoillaan, eikä valu pois.
Eniten onnistumiseen vaikuttaa mielestäni aika. Oikeasti. Se, että antaa aikansa macaroneille ja keskittyy leipomaan, eikä touhua jotain muuta siinä sivussa. Keskity hetkeen. Mindfullness - you know... Toiseksi eniten onnistumisessa auttaa, että noudattaa ohjetta. Joku voisi sanoa, että keskittyminen ja ohjeiden noudattaminen soveltuu vinkiksi aika moneen muuhunkin asiaan elämässä. Tässä postauksessa olisi yksi aika hyvä ohje macaronien leipomiseen. Olen hionut ohjettani, kun olen useampaan otteeseen leiponut näitä herkkupaloja ja toisinaan epäonnistunutkin. Esimerkiksi unohdin hiljattain oman neuvoni ajan antamisesta leipomiselle. Haksahdin soittamaan puhelun samaan aikaan, kun pellillinen macaronkuoria oli uunissa. Puhuessani unohdin ajan kulumisen ja niin sain ottaa uunista ulos turhan pitkään paistuneet macaronit. Ne näyttivät edelleen suloisilta, mutta olivat sisuksiaan myöten kuivia. Siis pilalla.
Raaka-aineet kannattaa mitata huolellisesti - aivan kuten muussakin leipomisessa. Macaronien perustaikina syntyy ihan parista aineesta. Tarvitaan kananmunan valkuaisia, sokeria, tomusokeria ja mantelijauhoja. Lisäksi voi laittaa silmän iloksi elintarvikeväriä. Pohja sopii gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Kaupan ja jopa kahviloiden valikoimiin saattaa kuulua yksilöitä, joissa on jotain aivan muutakin. Esimerkiksi keliaakikkoystäväni olisi tahtonut kahvilassa macaronin, mikä ei onnistunut, sillä siellä leivonnaiseen oli käytetty ohraa.
Kuinka macaroneista saa sileitä?
Jos macaronien pinnan sileydellä on sinulle väliä, niin oman kokemukseni mukaan leivonnaisesta tulee mahdollisimman tasainen, kun ottaa huomioon kolme seikkaa:
1. huolellisesti yhteen sekoitetut mantelijauhot ja tomusokeri
Aluksi tapanani oli sekoittaa mantelijauhot ja tomusokeri vispilällä. Vielä sileämpiä macaroneista on tullut, kun aloin siivilöidä mantelijauheen ja tomusokerin pari kolme, joskus jopa neljä kertaa. Käytän suurta siivilää ja kahta isoa kulhoa.
2. taikinaa kannattaa ja saa sekoittaa hyvinkin paljon ennen pursottamista
Kovin paksu taikina saattaa herkemmin jämähtää kuhmuraiseen asentoon. Liian löysää taikinaa en ole vielä kohdannut. Sekoitan silti lastalla, en esimerkiksi sähkövatkaimella, kun yhdistän valkuaisvaahdon manteli-tomusokeriseokseen, ettei valkuaisvaahto menetä liikaa kuohkeuttaan.
3. kuorien tulee saada levätä kunnolla eli kovettua ennen paistamista
Kun pinta on kuivahtanut ennen paistamista, se pysyy paikoillaan. Samalla macaroneille ominainen jalka - röpelöinen alareuna - pääsee muodostumaan kypsymisen aikana.
Tärkeää - paistoaika
Herkullisia macaroneista voi tulla, vaikka pinta olisikin vähän epätasainen. Sileyttä olennaisempaa on macaronkuoren mehukkuus, mihin vaikuttaa paistoaika. Kypsyyttä kannattaa tarkkailla paiston loppuvaiheessa tarkkaan. Mehukas macaroni on kuivaa herkullisempi. Makuasioista saa toki kiistellä. Riittävästi paistunut macaroni tuntuu uunissa kädellä kokeiltaessa kevyeltä, mutta ei irtoa aivan helposti paistoalustalta. Leivinpaperilla suojattu uunipelti on erinomainen alusta, vaikka markkinoilla on myös erityisiä macaronalustoja.
Viimein kerron Hopea Toffee -kermatäytteestä, joka taatusti miellyttää kaikkia, jotka pitävät Hopea Toffeestakin. Postauksen loppuun olen kirjoittanut macaronkuorien reseptin.
Valmista ensin täyte. Sen täytyy ehtiä jäähtyä aivan jääkaappikylmäksi ennen kuin sen voi vaahdottaa.
Hopea Toffee -kermatäyte (G, VL)
20 Hopea Toffee -karamellia
2 dl vähälaktoosista vispikermaa
Sulata Hopea Toffeet kerman joukkoon pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Sekoittele massaa. Kun toffeet ovat sulaneet, siirrä kattila levyltä syrjään. Jäähdytä toffeekerma jääkaappikylmäksi, mielellään seuraavaan päivään saakka, ja vatkaa sitten kerma vaahdoksi. Pursota tai lusikoi kerma macaronien pohjille. Käytä ylimääräinen vaahto vaikkapa vaniljajäätelön seuralaisena.
Macaronikuoret (täyttämättöminä G, M)
täytettyinä noin 35 kpl.
120 g / 4 valkuaista
30 g / 3 rkl hienosokeria
130 g / 3 dl mantelijauhetta
240 g / 4 dl tomusokeria
ruusun väristä elintarvikeväriä (Wilton)
(pinnalle: mustaa sokeria)
Erottele huoneenlämpöisistä kananmunista valkuaiset vatkauskulhoon ja lisää joukkoon hienosokeri. Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes vaahto on niin jämäkkää, ettei se tipu kulhoa kallistaessa. Sekoita vaahtoon pari veitsenkärjellistä väriainetta.
Mittaa toiseen kulhoon mantelijauhe ja tomusokeri. Siivilöi jauhe ja sokeri pari kolme kertaa. Poista suurimmat sihtiin jäävät mantelit.Voit myös vatkata jauheen ja sokerin, mutta olen huomannut, että leivonnaisen pinnasta tulee silloin hieman epätasaisempi.
Yhdistä valkuaisvaahto ja manteli-tomusokeri samaan kulhoon. Kääntele massaa lastalla, kunnes sen väri on tasainen, eikä massaa nostellessa jää marenkimaisia huippuja.
Suojaa kahdesta kolmeen uunipeltiä leivinpaperilla. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursota pellille halkaisijaltaan noin 3 cm pyörylöitä. Jätä väleihin hieman leviämistilaa. Sopiva tyllan (pursotusterä) koko on 8 mm. Pellin täytyttyä voit kopauttaa kädellä pellin pohjaan, jotta ilmakuplat häviävät ja taikinamassa leviää kauniisti. Vaihtoehtoisesti peltiä voi vähän "tuulettaa" ylös-alas.
Anna pohjien levätä vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista, jotta niiden pinta kuivahtaa ja paistuu siten sileäksi ja rapeaksi. Kokeile kevysti sormella, onko pinta kovettunut. Esilämmitä uuni 150 asteeseen macaronien levätessä. Ripottele halutessasi pinnalle mustaksi värjättyä sokeria.
Paista macaronit uunin keskiosassa 150 asteessa yksi pellillinen kerrallaan noin 12-14 minuuttia. Macaroneihin kuuluva röpelöinen reunus, toisin sanoen jalka, muodostuu paistamisen aikana. Tarkkaile kypsyyttä viimeisten minuuttien aikana, sillä jokainen uuni on paistoteholtaan erilainen. Kypsä macaroni tuntuu kokeiltaessa kevyeltä, vaikkakaan se ei vielä irtoa aivan helposti paistoalustastaan. Jos macaroni irtoaa heti alustalta, se on todennäköisesti paistunut liian kuivaksi sisältä. Macaronin kuoren tulee olla rapea ja sisäpuolen hieman pehmeä. Anna macaronipohjien jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat ne paistoalustalta. Kuoret leivinpapereineen voi kuitenkin siirtää pois kuumalta uuninpannulta.
Täytä macaronit lakritsikermalla. Nauti heti tai laita ne jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään asti.
Omat kokemukset macaroneista ja kommentit ovat tervetulleita!!
30.9.2014
Lemon curd
Hei, olen sitruunaholisti! No, ainakin reippaasti kärjistettynä. Ei kai sitruunalle sentään riippuvaiseksi tulla - eihän?
Oli miten oli, silmäni ovat kuitenkin avautuneet tätä blogia kirjoittaessani. Aiemmin en ollut tullut ajatelleeksi, kuinka usein sitruunaa livahtaa jonnekin. Sitruuna sinne ja vähän tuonne... Sitruuna on niin hyvää, kaunista katsoa jo värin vuoksi ja tuoksukin on raikkaan herkullinen!
Entä siellä? Maistuuko sitruuna?
Lemon curd on yksi sitruunaisimmista herkuista, mitä tiedän. Itse tehty sitruunatahna syntyy nopeasti ja samalla voi olla varma, ettei tahnassa ole ylimääräisiä lisä- ja säilöntäaineita, etenkin, jos käyttää luomusitruunoita.
Lemon curd (n. 3 dl)
2 sitruunan mehu (1 dl mehua) 1 sitruunan raastettu kuori
2 munaa
2 keltuaista
2 dl sokeria
75 g voita
Valmista lemon curd vesihauteessa: Laita vettä kiehumaan kattilaan ja
mittaa raaka-aineet voita lukuun ottamatta kerroskattilan puuro-osaan tai
teräskulhoon ja nosta se kattilan päälle. Sekoita vispilällä, kunnes massa sakenee
hillomaisen paksuksi. Siirrä kattila liedeltä pois, lisää joukkoon pieneksi
kuutioitu voi ja sekoita tahna tasaiseksi.
Lemon curd säilyy jääkaapissa vajaan viikon kannellisessa purkissa.
Lemon curd säilyy jääkaapissa vajaan viikon kannellisessa purkissa.
23.9.2014
Karamelliluumut
Muutama luumu ehti pyöriä joutilaana pari päivää. Ostin, kun halvalla sai. Ajattelin tekeväni luumupiirakkaa, mutta suunnitelma muuttui lennosta, kun huomasin tänään kauppareissulla leivontahyllyllä uuden tuttavuuden: pikkuruisia fudgepaloja. Niistä inspiroituneena päädyin tekemään karamelliluumuja.
Miksikö fudgepaloista tuli mieleen tehdä juuri karamelliluumuja? Fudgepussi muistutti karamelliomenista, joita tein Glorian ruoka&viini -lehden reseptillä vuosi sitten (linkki postaukseeni). Omeniin käytettiin pehmeitä kermatoffeepaloja ja tein nyt luumut tuota ohjetta mukaellen.
Helpot karamelliluumut
8 luumua
1 dl pieniä karamellin makusia fudgepaloja
1 dl mantelirouhetta
50 g pehmeää voita
2 rkl sokeria
1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Puolita luumut ja poista niistä kivet. Laita luumut uunivuokaan halkaistu puoli ylöspäin.
3. Sekoita muut aineet keskenään ja lusikoi herkku luumujen päälle.
4. Paista luumuja uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
5. Herkuttele luumut lämpimänä. Me syötiin luumut ihan sellaiseenaan jälkiruoaksi, mutta niiden kylkeen sopisi varmasti perinteinen vaniljajäätelö tai kermavaahto, miksei myös mantelimaito.
17.9.2014
Pistaasimacaronit
Macaronit ovat lumoavia pieniä herkkupaloja. Ne ovat toinen toistaan kauniimman värisiä ja aina on yhtä jännittävää haukata ensimmäinen suupala maistaakseen, millainen makuelämys sisältä löytyy. Aloitan nyt sarjan, jossa julkaisen muutaman helpon macaronitäytteen unohtamatta ohjetta, kuinka leipoa kuoret. Pidän hyvin paljon pistasipähkinätäytteisistä macaroneista, joten aloitan niillä.
Tämä resepti ja osa näistä kuvista on julkaistu aiemmin HerkkuLeivonta-lehdessä 2/2014, joka ilmestyi heinäkuun alussa.
Macaronit onnistuvat kotileipurilta, kunhan niiden tekemiseen varaa hyvin aikaa ja malttaa seurata ohjetta. Macaroneilla on aivan suotta vaikean leivonnaisen maine. Tässä on perusteellinen ohje macaronikuorien leipomiseen ja pistaasipähkinätäytteeseen.
Macaronit sopivat moneen erikoisruokavalioon. Leivonnaisen kuori on gluteeniton, laktoositon ja maidoton, mutta sisältää mantelia ja kananmunaa.
Macaronikuoret
täytettyinä noin 35 kpl.
120 g / 4 valkuaista
30 g / 3 rkl hienosokeria
130 g / 3 dl mantelijauhetta
240 g / 4 dl tomusokeria
lehdenvihreää elintarvikeväriä (Wilton)
Erottele huoneenlämpöisistä kananmunista valkuaiset vatkauskulhoon ja lisää joukkoon hienosokeri. Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes vaahto on niin jämäkkää, ettei se tipu kulhoa kallistaessa.
Mittaa toiseen kulhoon mantelijauhe ja tomusokeri. Sekoita ne vispilällä mahdollisimman tasaiseksi. Halutessasi voit käyttää apuna jauhosihtiä.
Yhdistä valkuaisvaahto ja manteli-tomusokeri samaan kulhoon. Jos haluat värillisiä macaroneja, lisää kulhoon tässä vaiheessa myös veitsenkärjellinen elintarvikeväriä. Kääntele massaa lastalla, kunnes sen väri on tasainen, eikä massaa nostellessa jää marenkimaisia huippuja. Huolellisesti sekoitetusta taikinasta tulee kaikkein sileimmät macaronien kuoret.
Suojaa kahdesta kolmeen uunipeltiä leivinpaperilla. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursota pellille halkaisijaltaan noin 3 cm pyörylöitä. Jätä väleihin hieman leviämistilaa. Sopiva tyllan (pursotusterä) koko on 8 mm. Pellin täytyttyä voit kopauttaa kädellä pellin pohjaan, jotta ilmakuplat häviävät ja taikinamassa leviää kauniisti.
Anna pohjien levätä vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista, jotta niiden pinta kuivahtaa ja paistuu siten rapeaksi. Odotellessasi ehdit valmistaa pistaasipähkinätäytteen (ohje alla). Esilämmitä uuni 140 asteeseen macaronien levätessä.
Paista macaronit uunin keskiosassa 140 asteessa yksi pellillinen kerrallaan noin 15 minuuttia. Macaroneihin kuuluva röpelöinen reunus muodostuu paistamisen aikana. Tarkkaile kypsyyttä viimeisten minuuttien aikana, sillä jokainen uuni on paistoteholtaan erilainen. Kypsä macaroni tuntuu kevyeltä, vaikkakaan se ei vielä irtoa aivan helposti paistoalustastaan. Macaronin kuoren tulee olla rapea ja sisäpuolen hieman pehmeä. Anna macaronipohjien jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat ne paistoalustalta.
Täytä macaronit pistaasitäytteellä (ohje alla) eli levitä kuoren pohjaan esimerkiksi mansikkahilloa ja kiinnitä täytteeseen toinen pohja.
Pistaasipähkinätäyte (G, VL)
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
2 rkl pistaasi-/hasselpähkinöljyä
1 dl tomusokeria
50 g normaalisuolaista voita
2 tl limen mehua
Hienonna pistaasipähkinät sauvasekoittimella. Mittaa pähkinäöljy, tomusokeri, voi ja limen mehu pähkinämassan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte macaronikuorille.
Macaronit ovat
syötävän herkullisia heti, mutta parhaimmillaan ne ovat seuraavana
päivänä, kun laitat ne tekeytymään kannelliseen rasiaan jääkaappiin. Jääkaapissa macaronit säilyvät täytteestä riippuen kannellisissa
rasioissa herkullisina muutaman päivän. Macaronit voi pakastaa täytettyinä.
5.9.2014
Marjat syyskattauksessa
Näissä kuvissa näkyy viime syksynä tekemäni kattaus, jossa käytin koristeena aronian oksia ja servettirenkaan työtä hoiti juuttilanka. Pöytäliina vaikuttaa kattaukseen hyvin paljon. Jotenkin se liina tekee juhlavamman ilmeen, vaikka kaikki muu kattauksessa käytetty olisi aivan samaa.
Aurinkoista ja kaunista syysviikonloppua!
4.9.2014
M&M-keksit, mmm.... miten hyvää!
M&M-keksit ovat parhaimmillaan vasta leivottuina, juuri ja juuri
jäähtyneinä. Lasillinen kylmää maitoa ja lämmin keksi.... mmmmiten
hyvää! Jos kaikki keksit eivät mene kerralla parempiin suihin, ne ovat makoisia
vielä seuraavanakin päivänä. Sen pidemmästä säilytystarpeesta minulla
ei ole kokemusta.
Keksit ovat ulkonäkönsä puolesta omiaan lapsille ja lasten juhliin. Meillä lapset löytävät suklaarakeilla päällystetyistä kekseistä kukkia, pellen ja pöllön kasvoja ja ties mitä, mutta maku on kyllä aikuiseen makuunkin.
Ainekset (n. 20 - 25 keksiä)
100 g voita
1 dl vaaleaa muscovadosokeria
1 rkl muscovadosiirappia (tavallinen siirappi käy myös)
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
n. 140 g M&M-suklaarakeita
Muovailu
Vaahdota pehmeä (ei sula!) voi, muscovadosokeri ja siirappi kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa hetki. Lisää vehnäjauhot ja sooda. Sekoita vielä.
Muotoile käsin pieniä palloja ja litistä niitä leivinpaperin päällä hieman, ei kuitenkaan aivan litteiksi. Ihanteellinen massa on aivan kuin muotoiluvahaa, eikä se tartu käsiin. Voin pehmeys ja muscovadosokerin kosteus vaikuttaa rakenteeseen. Näitä keksejä leipoessani muscovadosokerini oli hyvin kuivaa, joten saatat tarvita hieman lisää jauhoja, jos sokerisi on hyvin kosteaa. Painele keksien päälle suklaarakeita. Jos lähettyvillä on pieniä leivonta-assistentteja, he auttanevat mielellään. Keksien muovailu ja värikkäillä M&M-rakeilla koristelu on hauskaa puuhaa!
Paista keksejä 200 asteessa noin 10 minuuttia. Riittävästi paistunut keksi on aavistuksen vaaleanruskea ja se saa tuntua hieman pehmeältä. Varo paistamasta keksejä liian ruskeiksi. Vedä leivinpaperi kekseineen pois kuumalta pelliltä heti, etteivät keksi paistu pellillä lisää.
Mmaistuvia herkkuhetkiä!
Keksit ovat ulkonäkönsä puolesta omiaan lapsille ja lasten juhliin. Meillä lapset löytävät suklaarakeilla päällystetyistä kekseistä kukkia, pellen ja pöllön kasvoja ja ties mitä, mutta maku on kyllä aikuiseen makuunkin.
Ainekset (n. 20 - 25 keksiä)
100 g voita
1 dl vaaleaa muscovadosokeria
1 rkl muscovadosiirappia (tavallinen siirappi käy myös)
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
n. 140 g M&M-suklaarakeita
Muovailu
Vaahdota pehmeä (ei sula!) voi, muscovadosokeri ja siirappi kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa hetki. Lisää vehnäjauhot ja sooda. Sekoita vielä.
Muotoile käsin pieniä palloja ja litistä niitä leivinpaperin päällä hieman, ei kuitenkaan aivan litteiksi. Ihanteellinen massa on aivan kuin muotoiluvahaa, eikä se tartu käsiin. Voin pehmeys ja muscovadosokerin kosteus vaikuttaa rakenteeseen. Näitä keksejä leipoessani muscovadosokerini oli hyvin kuivaa, joten saatat tarvita hieman lisää jauhoja, jos sokerisi on hyvin kosteaa. Painele keksien päälle suklaarakeita. Jos lähettyvillä on pieniä leivonta-assistentteja, he auttanevat mielellään. Keksien muovailu ja värikkäillä M&M-rakeilla koristelu on hauskaa puuhaa!
Paista keksejä 200 asteessa noin 10 minuuttia. Riittävästi paistunut keksi on aavistuksen vaaleanruskea ja se saa tuntua hieman pehmeältä. Varo paistamasta keksejä liian ruskeiksi. Vedä leivinpaperi kekseineen pois kuumalta pelliltä heti, etteivät keksi paistu pellillä lisää.
Mmaistuvia herkkuhetkiä!
3.8.2014
Päivän shelfie
... ja vähän ympäristöstäkin.
Hylly rönsyilee tavaroita ja on värikäs kuin sekalainen kesäkukkakimppu. Marimekon astiat ovat sen vakioasukkaita. Odottelen, että saan ostettua myös saman sarjan pian myyntiin syviä lautasia, jotka sarjasta ovat selkeästi puuttuneet. Puolen litran kulhoja on voinut käyttää syvän lautasen tapaan, mutta muoto ei ole ollut lusikoimiseen ihanteellinen. Tee maistuu pian viilenevinä iltoina, joten somat pakkaukset kesästä muistuttavine makuineen odottavat valmiina hyllyllä. Pieni raakasuklaalevy on niin kaunis, etten ole vielä hennonut avata pakkausta.
Pieni koristemuna on ainoa esine, jonka ostin kesälomamatkalla Budapestistä. Halusin käydä turistikrääsäkaupassa katsomassa, mitä ovat sikäläiset porontaljat ja menin ihastumaan tuollaiseen kuvioituun puumunaan. Meillä oli matkatavaroille mukana pelkät reput, joten ostos oli sopivan pieni ja kevyt kantaa kotiin. Ostin [tietysti] vähän herkkujakin, sellaisia, mitä Suomesta ei saa. Lentokentältä valitsin mukaani suloiset Hersheyn keksimuruja sisältävät suklaasuukot ja Oreo-keksejä. Sääli, että Oreoita ei tietääkseni myydä Suomessa, on lähdettävä vähintään risteilylle. Ne ovat törkeän hyviä.
2.8.2014
Tuunatut tötteröt
Tuunasin jäätelövohveleita sivelemällä yläreunaan sulatettua sitruuna-valkosuklaata, johon dippasin rouhittua pistaasipähkinää, tummaa suklaata, Wiener nougat -rouhetta ja nonparelleja.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)