9.5.2015

Lusikkaleivät

Äitienpäivä

Aamulla leivotutti. Teki mieli macaroneja, mutta tekemättä jäi, kun tomusokeria ei ollut kylliksi. Miettiessäni, mitä tekisin, päädyin leikkimään värjäämällä tavallista kidesokeria. Sekoitin sokerin joukkoon veitsenkärjellisen lilaa pastaväriä. Toiseen sokerikulhoon sekoitin roosanpunaista väriä ja kolmanteen keltaista. Värikkäistä sokerikulhoista ja lähestyvästä äitienpäivästä ajatusketju kulki sokerissa pyöriteltyihin lusikkaleipiin. Ne muistuttavat mummoista, vaikka omia mummojani en muistakaan. Herra S:llekin lusikkaleivät ovat tutut paitsi mummolasta, myös lapsuuskodistaan. Minäkin muistan tehneeni lusikkaleipiä lapsena äitini kanssa. Nostalgista näin äitienpäivän kynnyksellä ja aivan syystä.

Passion-kookoshillo

Lusikkaleivät ovat tavallaan hyvin helppo tehdä. Toisaalta se olennainen juttu eli taikinan muotoilu pikkulusikassa, edellyttää hieman viitseliäisyyttä näpertää. Mummoilta homma sujunee ripeästi mestarin ottein. Itselläni joka lusikallinen ei luiskada pellille moitteettoman näköisenä, mutta makua se ei haittaa. Lusikkaleipien perinteinen erityisyys on ruskeaksi keitetty voi, josta tulee ihanan täyteläistä ja paahteista makua pikkuleipätaikinaan.

Perinteisten lusikkaleipien tapaan tarvitset

200 g voita
1½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vaniljaa

täytteeksi noin ½ dl hilloa (käytin passion-kookoshilloa by Nicolas Vahé)
pinnalle noin ½ dl sokeria (käytin keltaisella elintarvikevärillä sävytettyä sokeria)

Ohje

- Sulata voi kattilassa ja anna voin kiehua hiljakseltaan viitisen minuuttia, kunnes voi on ruskistunut hieman.
- Lisää sokeri sekoittamatta voin joukkoon ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita jäähtyneenä.
- Mittaa ja sekoita keskenään jauhot, sooda ja vanilja.
- Sekoita voi-sokeriseos ja kuivat aineet keskenään.
- Muotoile taikinasta kahden pikkulusikan avulla lusikkapesän muotoisia pikkuleipiä. Työnnä pikkuleipä leivinpaperilla suojatulle uunipellille tasainen puoli alaspäin ja kupera puoli ylöspäin.
- Paista pikkuleipiä 175 asteessa uunin ylätasossa noin 12 minuuttia.
- Sivele joka toisen pikkuleivän tasaiselle puolelle täytteeksi hieman hilloa. Laita toinen pikkuleipä kanneksi. Käsittele pikkuleipiä varoen, sillä ne murenevat herkästi.
- Pyörittele lusikkaleipä kauttaaltaan sokerissa.

Marimerkon Muija-kangas
 

Rakkaudella mummoille ja äideille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...