17.9.2014

Pistaasimacaronit


Macaronit ovat lumoavia pieniä herkkupaloja. Ne ovat toinen toistaan kauniimman värisiä ja aina on yhtä jännittävää haukata ensimmäinen suupala maistaakseen, millainen makuelämys sisältä löytyy. Aloitan nyt sarjan, jossa julkaisen muutaman helpon macaronitäytteen unohtamatta ohjetta, kuinka leipoa kuoret. Pidän hyvin paljon pistasipähkinätäytteisistä macaroneista, joten aloitan niillä.

Tämä resepti ja osa näistä kuvista on julkaistu aiemmin HerkkuLeivonta-lehdessä 2/2014, joka ilmestyi heinäkuun alussa.


Macaronit onnistuvat kotileipurilta, kunhan niiden tekemiseen varaa hyvin aikaa ja malttaa seurata ohjetta. Macaroneilla on aivan suotta vaikean leivonnaisen maine. Tässä on perusteellinen ohje macaronikuorien leipomiseen  ja pistaasipähkinätäytteeseen.

Macaronit sopivat moneen erikoisruokavalioon. Leivonnaisen kuori on gluteeniton, laktoositon ja maidoton, mutta sisältää mantelia ja kananmunaa.

Macaronikuoret
täytettyinä noin 35 kpl.

120 g / 4 valkuaista
30 g / 3 rkl hienosokeria
130 g  / 3 dl mantelijauhetta
240 g / 4 dl tomusokeria
lehdenvihreää elintarvikeväriä (Wilton)

Erottele huoneenlämpöisistä kananmunista valkuaiset vatkauskulhoon ja lisää joukkoon hienosokeri. Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes vaahto on niin jämäkkää, ettei se tipu kulhoa kallistaessa.

Mittaa toiseen kulhoon mantelijauhe ja tomusokeri. Sekoita ne vispilällä mahdollisimman tasaiseksi. Halutessasi voit käyttää apuna jauhosihtiä.

Yhdistä valkuaisvaahto ja manteli-tomusokeri samaan kulhoon. Jos haluat värillisiä macaroneja, lisää kulhoon tässä vaiheessa myös veitsenkärjellinen elintarvikeväriä. Kääntele massaa lastalla, kunnes sen väri on tasainen, eikä massaa nostellessa jää marenkimaisia huippuja. Huolellisesti sekoitetusta taikinasta tulee kaikkein sileimmät macaronien kuoret.

Suojaa kahdesta kolmeen uunipeltiä leivinpaperilla. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursota pellille halkaisijaltaan noin 3 cm pyörylöitä. Jätä väleihin hieman leviämistilaa. Sopiva tyllan (pursotusterä) koko on 8 mm. Pellin täytyttyä voit kopauttaa kädellä pellin pohjaan, jotta ilmakuplat häviävät ja taikinamassa leviää kauniisti.

Anna pohjien levätä vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista, jotta niiden pinta kuivahtaa ja paistuu siten rapeaksi. Odotellessasi ehdit valmistaa pistaasipähkinätäytteen (ohje alla). Esilämmitä uuni 140 asteeseen macaronien levätessä.

Paista macaronit uunin keskiosassa 140 asteessa yksi pellillinen kerrallaan noin 15 minuuttia. Macaroneihin kuuluva röpelöinen reunus muodostuu paistamisen aikana. Tarkkaile kypsyyttä viimeisten minuuttien aikana, sillä jokainen uuni on paistoteholtaan erilainen. Kypsä macaroni tuntuu kevyeltä, vaikkakaan se ei vielä irtoa aivan helposti paistoalustastaan. Macaronin kuoren tulee olla rapea ja sisäpuolen hieman pehmeä. Anna macaronipohjien jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat ne paistoalustalta.

Täytä macaronit pistaasitäytteellä (ohje alla) eli levitä kuoren pohjaan esimerkiksi mansikkahilloa ja kiinnitä täytteeseen toinen pohja.

Pistaasipähkinätäyte (G, VL)

1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
2 rkl pistaasi-/hasselpähkinöljyä
1 dl tomusokeria
50 g normaalisuolaista voita
2 tl limen mehua

Hienonna pistaasipähkinät sauvasekoittimella. Mittaa pähkinäöljy, tomusokeri, voi ja limen mehu pähkinämassan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte macaronikuorille.

Macaronit ovat syötävän herkullisia heti, mutta parhaimmillaan ne ovat seuraavana päivänä, kun laitat ne tekeytymään kannelliseen rasiaan jääkaappiin. Jääkaapissa macaronit säilyvät täytteestä riippuen kannellisissa rasioissa herkullisina muutaman päivän. Macaronit voi pakastaa täytettyinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...