Leivoin ensimmäistä kertaa macaroneja ja hyvin onnistui! Tein macaron-kuoret ranskalaiseen tapaan, kirjasta
Pariisilainen macaron-leivos. Kirja on alunperin julkaistu ranskaksi. Perusreseptin toteutusta neuvottiin kokonaisen aukeaman verran, joten mukaan mahtui lukuisia, yksityiskohtaisia käytännönvinkkejä. Laitan tähän perusreseptin ja omin sanoin tiivistämäni valmistusohjeen. Suosittelen tutustumaan kirjaan, jos haluat perusteelliset ohjeet ja tutustua lukuisiin erilaisiin täytevariaatioihin. Kirja on myös pullollaan ihania kuvia!
Perusohje
100 g munanvalkuaista (vastaa noin kolmea kananmunaa)
110 g mantelijauhetta (vastaa noin 2,5 dl)
200 g tomusokeria (vastaa noin 3 dl + 2 rkl)
25 g hienoa sokeria (vastaa noin 2 rkl)
Valmistus omin sanoin ja soveltaen
- Vatkaa huoneenlämpöiset munanvalkuiset jämäkäksi vaahdoksi ja lisää siihen hienosokeri.
- Jos tahdot värillisiä macaroneja, lisää myös hieman väriainetta valkuaisvaahtoon. Kirja suositteli jauhomaista väriä, ettei massasta tulisi liian löysää, minä käytin Wiltonin creamy peach -sävyistä pastaväriä pari veitsenkärjellistä.
- Sekoita huolelliseti mantelijauhe ja tomusokeri.
- Yhdistä valkuaisvaahto ja jauhot varovaisesti. Massa saa löystyä sekoittaessa, sen ei tarvitse jäädä enää yhtä jämäkäksi kuin valkuaisvaahto yksinään on.
- Pursota (tai lusikoi) leivinpaperille (tai macaron-leivontamatolle) läpimitaltaan 3 cm ympyröitä.
- Opin, että olisin saanut sekoittaa oman taikinani löysemmäksikin, sillä ensimmäisenä pursottamani macaronit jäivät pulleammiksi kuin ne, joiden taikinan lusikoin lopuksi kulhon pohjalta ja reunoilta. Jämätaikinasta eli löysimmästä taikinasta tuli eniten oikeilta macaroneilta näyttävät herkut. Ensimmäisissä kuorissa oli turhankin paljon korkeutta, koska taikina ei läsähtänyt.
- Tässä vaiheessa ripotelin unikonsiemeniä ympyröiden päälle.
- Anna pursotettujen/lusikoitujen macaronien levähtää vähintään 20 minuuttia ennen paistamista, jotta pinta kuivahtaa ja tulee rapeaksi.
- Paista 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
- Anna macaronien jäähtyä hyvin ennen kuin otat ne pois paistoalustalta.
Täyte
- Kirjassa oli mm. resepti tuoreista appelsiineista tehtävälle täytteelle, mutta päädyin lusikoimaan täytteeksi valmiiksi maustettua appelsiinituorejuustoa sellaisenaan. Helppoa ja erittäin hyvää.
- Kirjassa suositellaan, että täytetyt macaronit laitetaan jääkaappiin vetäytymään vuorokaudeksi ennen herkuttelua. Macaronit kestävät myös pakastamista.
Historian havinaa
Tiesitkö muuten, että ensimmäiset havainnot macaroneista yltävät jopa keskiajalle saakka, jolloin tarjottiin täytteettömiä mantelikeksejä? Alkumetreistä on näkemyseroja, ja joidenkin mukaan macaronit saivat alkunsa Italiassa. Macaron-nimen alkuperä liittyneekin italian kielen murresanaan maccarone, jonka arvellaan viittaavan jauhettuun manteliin. Munkin navaksikin niitä kuulemma kutsutaan. Erityiseen suosioon macaronit nousivat Ranskan vallankumouksen aikana, kun kaksi nunnaa alkoivat elättää itsensä myymällä macaron-keksejä, ja leivonnainen levisi laajalti Ranskaan ja muuallekin. Täyte tuli väliin vasta 1800-luvulla ja värikkäät kuoret saivat alkunsa edelleen toiminnassa olevan pariisilaiskahvila Laduréen keksinnöstä. Nämä tiedot ovat poimintoja Pariisilainen macaron-leivos -kirjasta.
Tässä kuvassa oma palleroni näyttää kovin suurelta. Rinnalla on vain pieni espressokuppi.