18.1.2014

Sitruuna-marenkipiirakka


Sitruuna-marenkipiirakka on kuin tämä aurinkoinen, kipakka pakkaspäivä, kun lumi on peittänyt maan, ja on valoisaa. Teki mieli kirpeää sitruunaa, sillä nenä on tukossa ja aivastelen alinomaa.

Tässä piirakassa täytteen makua ei laimenneta vedellä, kuten vastaavissa resepeteissä usein tehdään, mutta mukana on myös sitruunaa lempeämpää appelsiinimehua.


Muropohja

100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
(2 rkl vettä)

Sitrustäyte

1,5 dl tuoretta sitruunamehua (2 sitruunaa)
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl appelsiinimehua (purkista tai hedelmästä)
3 keltuaista
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
25 g voita

Marenkikuorrutus (tai kuohuke, kuten Herra S ilmaisi piirakkaa syödessään)

3 valkuaista
1,5 dl tomusokeria

Valmistus

1. Tee pohja: Nypi voi ja muut ainekset tasaiseksi massaksi ja taputtele se piirakkavuokaan, hieman myös reunoille. (Halutessasi tee haarukalla pohjaan reikiä ja pyöräytä reunoille foliosta vanne tai täytä pohja kuivatuilla herneillä, niin pohja paistuu kauniisti.) Paista pohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

2. Valmista sitrustäyte: Kiehauta kaikki ainekset kattilassa koko ajan sekoittaen. Huomaa säästää valkuaiset kuorrutetta varten.

3. Tee kuorrute: Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella lähes kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri joukkoon vähitellen.

4. Kaada sitrustäyte pohjan päälle ja levitä päällimmäiseksi marenki. Laita piirakka 175 asteisen uunin yläosaan noin 10 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman ruskeaa väriä tai käytä poltinta. Kuvan marenki oli ensin viisi minuuttia uunissa ja sen jälkeen sai ruskean sävytyksen kaasupolttimella.

Nauti piirakka jäähtyneenä samana päivänä. Jääkaappi ei kohtele marenkia hyvin.

2 kommenttia:

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...