10.1.2015

Unohtumaton illallinen Luomossa

Yksi unohtumattomimmista ruokailukokemuksistani on reilu vuosi sitten syömäni illallinen helsinkiläisessä Luomossa. Olin voittanut sinne Glorian ruoka & viini -lehdeltä palkinnoksi illallisen kahdelle hengelle. Huikea palkinto tähtiravintolaan sisälsi kymmenen (aivan, kymmenen!) annosta per nuppi.

Illallinen lähti liikkeelle juhlavasti lasillisella Taittinger-samppanjaa. Juoman seuraksi saapui mielettömän herkullinen tattibriossi. Kuohuvankin nimi maistuu näin ranskaa osaamattoman mielestä tattimaiselle. Tattijutut alkavat toistua, vai mitä? Maltahan, niin palaan aiheeseen myöhemmin.

Alla on kuvakollaasi lähes kaikesta syömästäni. Kollaasista puuttuu aivan ensimmäinen annos, nimeltään Kauppatori. Inspiraation lähdettä ei tarvitse kaukaa hakea, kun oikea kauppatori näkyy ravintolan ikkunoista. Annos oli koottu tummalle laatalle, joka kuvastaa itse toria. Laatalla oli lihapiirakka, lokin pläjäys, silakka ja kahvin korvikkeena oliivikeitto. Lihapiirakka ei tietenkään ollut tyypillinen lihapiirakka, eikä lähelläkään tyypillisen lihapiirakan kokoluokkaa. Silakka oli pikkiriikkinen purkillinen silakkaa - tiedäthän ruokakauppojen sillipurkit, Abbaa ja mitä näitä nyt on. Annos oli niin kekseliäs ja hauska, että kuva jäi kaikessa ihmettelyssäni ottamatta.

Michelin-ravintola Luomo

Ylärivissa alkuruoat
1. Metsäsienipuuro
2. Hummeri & Ruusu
3. Ankkaa

Keskellä pääruoat
4. Savusiikaa "Skandinavia"
5. Omenaa kolmella tavalla (väliruoka)
6. Karitsa "Marracesh"

Alarivissa jälkiruoat
7. Pannacotta
8. Porkkanakakku
9. Xoco & Chai

Aivan alussa saapuneen tattibriossin lisäksi sain syödäkseni kesäkurpitsansiemenleipää ja jotain kolmatta uunituoretta leipää. Ruoka oli sanoinkuvaamattoman maukasta. Aikaa ruokailuun meni noin kolme ja puoli tuntia.

Australialainen matkailulehti listaa Luomon yhdeksi 20:sta syystä tulla Helsinkiin. Viime vuonna julkaistu juttu on luettavissa täältä.

Nyt tämä loistava ravintola on sulkenut ovensa ainakin toistaiseksi taloudellisista syistä. Miten ikävää! Lopettamisesta on uutisoitu ainakin Nyt-liitteen verkkosivuilla, täällä. Minua niin harmittaa, etten käynyt Luomossa toistamiseen, vaikka ajattelin mennä. Se vain jäi. Jos Luomo vielä saa ovensa avattua, lupaan mennä!

Niin, niistä tateista ja siitä, miksi voitin tämän kerran elämässä -tyyppisen illallisen. Glorian ruoka & viini -lehdellä oli sieniaiheinen valokuvakilpailu nimeltään Tattimadness, jonka pääpalkinnon satuin voittamaan.

 
Kilpailukuvani oli kuivaamistani suppilovahveroista, jotka olivat unohtua jo kaapin perukoille. Kiitos teille, kuivatut sienet, että pääsin ansioistanne upealle illalliselle ja tietysti suuri kiitos kuuluu Glorian ruoka & viini -lehdelle.

Tattimadness

2 kommenttia:

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...