16.3.2014

Marengit mustikkaraidoilla

 
Täytynee kiittää ankean makuista (ellei jopa pahaa) banaanivanukasta siitä, että päädyin tekemään herkullisia marenkeja. Tein hiljattain banaanivanukasta netistä valitsemallani reseptillä. Kokeilin valmista reseptiä, kun en tiedä, millaista hyvän banaanivanukkaan pitäisi olla, mutta ainakaan se vanukas ei ollut hyvää. Kuvan annoksestani näet tämän postauksen alareunasta. Vanukkaaseen tarvittiin neljä keltuaista ja kun en tahtonut heittää valkuaisia roskiin, käytin ne suuriin marenkeihin. Lauantaiaamuna oli juuri mainiosti aikaa antaa marenkien kuivua hitaasti uunissa.
 
Marengeista tuli todella hyviä ja kauniita. Kiiltävä pinta oli rapea ja sisältä suuri marenki oli aavistuksen toffeemainen. Mustikkasiirappi antaa marengeille sievät raidat ja häivähdyksen mustikan makua.
 
marengit vesihauteessa
 
Marengit mustikkasiirappiraidoilla (noin 15 suurta / 30 pientä marenkia)
 
4 valkuaista
175 g tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
2 tl mustikkasiirappia (esim. Pentik)
 
Valmistus
 
0. Laita uuni lämpenemään 90 asteeseen.
 
1. Vatkaa valkuaisia ja tomusokeria vesihauteessa, kunnes marenkivaahto on selvästi lämmintä.

Pidemmin sanottuna: Laita hieman vettä kiehumaan kattilaan. Erottele valkuaiset ja mittaa tomusokeri kerroskattilan puuro-osaan tai kuumuutta kestävään kulhoon, joka on kyllin suuri pysyäkseen avonaisen vesikattilan reunojen varassa. Nosta puuro-osa tai kulho kattilan päälle. Vatkaa valkuaisia ja tomusokeria sähkövatkaimella, kunnes marenkivaahto on tuntuu hieman kättä lämpimmältä.
 
2. Nosta puuro-osa/kulho pois kattilan päältä ja jatka vatkaamista niin kauan, että vaahto on jäähtynyt. Sekoita sitruunamehu marenkiin.
 
3. Kääntele mustikkasiirappi raidoiksi marengin joukkoon ja nostele lusikalla leivinpaperilla suojatulle uuninpellille noin 15 suurta (tai kahdelle pellille noin 30 pientä) marenkikasaa.
 
4. Paista marenkeja matalassa lämmössä niin kauan, että ne tuntuvat kuivilta ja keveiltä sekä irtoavat helposti leivinpaperilta. Suurten marenkien kuivumiseen menee lähes kolme tuntia, kun puolta pienemmille marengeille riittää noin puolet lyhyempi aika. Yksi pellillinen kuivuu kätevimmin uunin keskitasossa käyttämällä ylä- ja alalämpöä, kun kaksi peltiä vievät pikkumarengit tarvitsevat kiertoilmalämmön.
 
 
Innostuin marengeista niin, että tein tänä aamuna toisenlaisia marenkeja! Palaan niihin täällä toiste. Nyt on neljä keltuaista virkaa vailla...

"Paha" banaanivanukas näytti puurolta:

2 kommenttia:

  1. Kiva idea laittaa siirappia marenkiin! Kopsailin sun idean ja tein karhunvadelmasta itse siirapin ja siitä sitten marenkeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla, että resepti inspiroi omiin kokeiluihin!! :) Kiva, kun kerroit!

      Poista

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...