27.2.2014

Laskiaispullat

Etelä-Suomessa ulkolämpötila liikkuu plussan puolella ja lunta on niin niukasti, ettei laskiaisena taideta nähdä ryntäystä pulkkamäkeen. Eipä hätää, sillä onhan meillä paremmin aikaa leipoa herkullisia laskiaispullia, kun aika ei kulu mäkeä laskiessa!
 
Tältä sivulta löydät ohjeet laskiaispullille ja niiden helpoille, maistuville täytteille: mantelimassalle ja raikkaalle vadelmasoseelle.
 
mantelipulla

Pullataikina

5 dl kevytmaitoa
50 g tuorehiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
ripaus suolaa
15 dl vehnäjauhoja
200 g voita

1 kananmuna voiteluun
pinnalle mantelilastuja / raesokeria

Mantelimassa

80 g mantelijauhetta
1 dl tomusokeria
1 munanvalkuainen
(pari tippaa karvasmanteliaromia)

Vadelmatäyte

2 dl pakastevadelmia
3 rkl hyytelösokeria

Kermavaahto

2 dl kuohukermaa
aitoa vaniljaa

Valmistusohjeet

Pullat

1) Lämmitä maito aavistuksen lämpimämmäksi kuin käsi (n. 38 astetta) ja murenna hiiva maitoon.
2) Lisää joukkoon kananmuna, sokeri, kaardemumma ja suola. Vatkaa hieman.
3) Lisää jauhot vähitellen, koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.
(Käytä yleiskonetta, jos voit. Koneella taikinaan saa erittäin hyvän rakenteen.)
4) Lisää lopuksi sulatettu voi - ja sekoita vielä hieman.
5) Kohota taikina noin kaksinkertaiseksi leivinliinan alla, lämpimässä ja vedottomassa paikassa.
6) Jaa kohonnut taikina noin neljään osaan, ja muotoile paloista tankoja. Jaa kukin tanko noin kymmeneen pieneen palaan ja pyörittele niistä pyöreitä pullia.
7) Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna pullien kohota vielä leivinpelleillä liinan alla kymmenisen minuuttia.
8) Voitele pullat ja ripottele päälle raesokeria ja/tai mantelilastuja.
9) Paista pullia 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pullien pinta on kauniin ruskea.

Mantelimassa

Sekoita lusikalla mantelijauhe, tomusokeri ja munanvalkuainen (sekä karvasmanteliaromi).

Vadelmasose

Sulata kattilassa jäiset vadelmat ja sekoita joukkoon hyytelösokeria. Anna massan jäähtyä ennen käyttöä.

Huom. juuri tehty vadelmasose on huomattavasti löysempää kuin tavanomainen hillo. Jos ehdit, valmista vadelmasose jo edellisenä päivänä, niin sose ehtii hyytyä.

Kermavaahto

Vatkaa jääkaappikylmä kuohu/vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta vaahto aidolla vaniljalla.

Kokoaminen

1) Leikkaa pullasta "hattu" pois.
2) Lusikoi pohjapalan keskelle mantelimassaa tai vadelmasosetta.
3) Lisää reilusti kermavaahtoa ja laita pullan hattu päälle.
4) Viimeistele pulla halutessasi tomusokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...