11.7.2014

Marjapaistos

Tuli kiire käyttää pakastimesta marjoja. Vuosikertamustikkaa on vielä monta litraa pakastimessa, kun uusi mustikkasato on jo valmiina metsissä. Näin pihistellessä käy. Sitten on tuhlattava.

marjapaistos

Tuoreet, kypsiksi sinistyneet mustikat paljastuivat pyöräretkellä. Ajelimme lasten kanssa hissukseen parituntisen lenkin, jolla poikkesimme uimarannalla, mustikkamättäillä ja tienposkessa kukkia keräämässä. Luonto tarjoaa parastaan näin kesällä.

Illemmalla ajoin toistamiseen saman kahdeksan kilometrin lenkin, mutta sillä kertaa tarkoitus oli mennä mahdollisimman lujaa. Hengityksen tasaannuttua kävin pakastimessa luuraavien marjojen kimppuun ja päädyin tekemään marjapaistosta, trendikkäämmin sanottuna marjacrumblea. Hirmuisen helppo herkku - jäiset marjat laitetaan uuninkestävään astiaan ja päälle levitetään sulaan voihin sekoitetut kaurahiutaleet ja sokeri. Kypsennetään uunissa mehukkaaksi ja rapeaksi.

puna-apiloita ja päivänkakkaroita

Tein paistoksen vastaavalla reseptillä, jolla opin tekemään omenapaistosta yläasteen kotitaloustunneilla. Voi-sokeri-kaurahiutelesekoitus toimii aina. Pakastemustikoiden lisäksi käytin mustaherukoita ja marjasekoitusta. Marjojen määrä ei ole nokonuukaa ja jollei pidä kirpeyttä tuovista musta- tai punaherukoista, ne voi aivan hyvin korvata esimerkiksi makeilla mustikoilla, mansikoilla tai vadelmilla.

marjacrumble

Marjapaistos // marjacrumble

4 dl pakastettuja mustikoita
1 dl pakastettuja mustaherukoita
2 dl marjasekoitusta, jossa mm. punaherukoita ja mansikoita
1-2 rkl perunajauhoa
100 g voita
1 dl ruokosokeria
3 dl kaurahiutaleita
(maustamiseen esim. 1 tl kaardemummaa)

- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

- Laita marjat uuninkestävään paistoastiaan ja ripottele niiden päälle perunajauhoa sitomaan sulavista marjoista irtoavaa mehua.

- Sulata voi ja sekoita sen joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet. Mausta esimerkiksi kaardemummalla, jos haluat. Levitä kauraseos marjojen päälle.

- Paista marjapaistosta uunissa noin puoli tuntia. Kauraseosta voi hieman käännellä haarukalla paistoajan puolivälissä, niin murut eivät tummu pinnalta liikaa. Nauti esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...