20.10.2013

On ilmoja pidellyt - Sääpäiväkirja

Muistatteko parin vuoden takaisen hyytävän myräkän Tapaninpäivänä? Päivä on jäänyt mieleeni oikein hyvin, sillä sähköt olivat tuolloin poikki poikki miltei kellon ympäri ja jouduin ilmoittamaan meille syömään kutsumillemme vieraille, ettei kokkaaminen oikein onnistu. Omalta pihaltamme kaatui kaksi kuusta ja huolestuneina kurkkimme ikkunoista, kaatuuko puita enemmänkin. Lapsen kaveri tuli kyläilemään meille lumimyräkkää uhmaten ja päädyimme syömään kynttilän valossa pakastimeen tekemäni suklaajuustokakun, jonka olin valmistanut etukäteen muita vieraitamme varten. Tuohon vuodenaikaan pimeä tulee varhain.
 
Tällä viikolla pääsin ilokseni tutustumaan Divaani-lehden kautta Marimekon tehtaaseen Helsingin Herttoniemessa. Sain kuulla, että tuore Sääpäiväkirja-mallisto lähti kehittymään tuon hyytävän kelin aikaan. Vuodenvaihteen sää herätti laajalti keskustelua ja marimekkolaiset olivat tuumanneet, että sää on jotain, mikä meitä suomalaisia muulloinkin mieluusti puhututtaa. Syntyi Sääpäiväkirja-mallisto, johon kuuluu astioita, kankaita ja valmiita kankaisia tuotteita etenkin keittiöön sekä sääpäiväkirja ja julisteita.
 
Marimekon kahvikuppi
 
Marimekon tehtaan tilojen valokuvaaminen oli kiellettyä, samoin näyttelytilan, jossa oli ensi kevään uutta mallistoa. Ennen kuin kuulin kuvauskiellosta, ehdin napata pari kuvaa uusista tuotteista, mutta jätän ne kiltisti esittelemättä liian aikaisin. Ensi viikon Ystävämyynnin ohella Herttoniemessä järjestetään tehdaskierroksia, joten pääset tutustumaan uutuustuotteihin ennakkoon itsekin, mikäli kierros kulkee näyttelytilan kautta. Kevään astioissa tulee näkymään valkoisella pohjalla runsaasti harmaata ja keltaista. Uusia kankaita on monenlaisia ja Unikko juhlii pyöreitä vuosiaan.
 
Ravintola Juuri
 
Talon alakerrassa sai kuvata. Tehdaskierroksen päätteeksi pääsimme nauttimaan iltapalaa Ravintola Juuressa, jonka pöydät oli katettu koreiksi. Ystävämyyntipäivinä Juuressa voi nauttia niin lounasta, kahvia kuin iltapalaa tai viikonlopun brunssia. Suosittelen - Juuren ruoka on makoisaa.
 
Ravintola Juuri

Oiva-kahvikuppi
 
Säästä puheenollen viikonlopun sateen ja toisaalta upean täydenkuun ja pakkasen myötä maa sai hennon valkoisen peitteen meilläkin. Useissa paikoissa lunta näkyi jo perjantaiaamuna. Facebookissa näin talven ensimmäisen lumiukonkin. Halusin välttämättä napata kuvat uusista astioistani ulkosalla, siellä missä mallistoa inspiroinut myräkkä sai puitakin kaatumaan. Ostin makusteltavaksi yhden kahvikupin ja yhden lautasen. Kahvikupin aluslautanen "kuuluu oikeasti" espressokupin alle. Sen verran hytisyttävän kylmä oli, että läikyttelin kahvia reunojen yli.
 
Astiaston on suunnittelut Sami Ruotsalainen. Hän kuvaili Pörkki-nimisen purnukan käyttötarkoituksia niin mukaansatempaavasti, että valkoinen Pörkki päätyi harkittavien hankintojen listalleni. Pörkki on eräänlainen kahvallinen ja kannellinen säilytysastia. Tarkoitus on, että se perunoineen kiertää pöydässä ruokailijalta toiselle. Kahva on nimenomaan siirtelyä varten, mutta toki purkissa voi ihan vain säilyttääkin jotain, vaikka joulupipareita. Sain Ruotsalaisen kodista mielikuvan, jossa on Pörkkiä siellä ja Pörkkiä täällä. Niin moneksi siitä on.
 
Tuoteperheen sääkuviot ovat Aino-Maija Metsolan käsialaa, ja väritystä on mietitty yhteistyössä muun muassa sen mukaan, minkä sävyisillä väreillä erilaiset ruoat näyttävät hyvältä.
 
Marimekon nettisivuilla on kertomus kauniine kuvineen Sääpäiväkirjan syntymisestä. Ulkokuvia on otettu viime vuoden marraskuussa. Oli kuulemma hyvin kylmää, mikä on helppo uskoa.
 
Marimekon lautanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...