22.2.2015

Silmää miellyttävää keittiöapua

Vedenkeitin on yksi eniten käyttämiäni keittiön pienkoneita. Sitä tulee käytettyä jopa useita kertoja päivässä. Olen keittänyt veden valmiiksi pastaa, riisiä ja mitä kaikkea varten nyt kiehuvaa vettä satun tarvitsemaan, myös teetä varten, vaikka 100-asteinen vesi onkin turhan kuumaa iltaisin suosimalleni vihreälle teelle. Kahvinkeitin porisee kerran päivässä aamuisin ja viikonloppuisin ehkä toisenkin kerran myöhemmin päivällä. Nämä molemmat keittimet hajosivat suunnilleen samanaikaisesti hiljattain. Kumpikin kone alkoi valuttaa vettä alapäästään niin, että vedenkeitin sai aikaan jopa oikosulun, minkä jälkeen kone poistui samantien käytöstä. Kahvinkeitin lirutteli vettä pöydälle. Se kyllä toimi, mutta vedentulo vain lisääntyi lisääntymistään parissa viikossa niin, että pari talouspaperipalaa kastuivat litimäriksi puolikasta pannullista keitettäessä.


Koska vedenkeitin on niin t-ä-r-k-e-ä kapistus keittiössäni, ei ollut ihan sama, millainen uusi kone olisi. Kone on aina näkyvillä työtasolla, joten halusin valkoisen keittimen, joka miellyttäisi myös muuten silmää. Tämän lisäksi halusin keittimen, jolla voisi saada aikaan kiehuvan veden ohella "ihan vain" lämmintä vettä teetä varten. Näillä kriteereillä kun lähdin etsimään keitintä, valinnanvaraa ei juurikaan ollut. Oikeastaan vaihtoehtoja löytyi kaksi. Toinen olisi hinnakas Kitchen Aidin keitin ja toisena Boschin vedenkeitin. Suurin osa keittimistä on edelleen vain kiehuvan veden keittämiseen ilman lämpötilan säätömahdollisuutta. Päädyin kipakasta hinnasta huolimatta Kitchen Aidiin, koska se sopii keittiössä aina näkyvällä olevaan Kitchen Aidin yleiskoneeseen, jonka voitin Arlan järjestämästä kilpailusta puolitoista vuotta sitten. Lisäksi keitin sopii leivänpaahtimeen. Onneksi vedenkeittimestä ei tarvinnut maksaa täyttää hintaa, kun Stockmannilla on paraikaa 20 prosentin alennuksia mm. keittiön elektroniikasta. Nettikaupassa ei ollut saatavilla valkoista keitintä, mutta sellainen löytyi fyysisestä myymälästä.

 
 
Uutta kahvinkeitintä meillä ei vielä ole. Olen valmistanut kahvini nyt pressopannulla, johon vedenkeittimellä saa kätevästi kuumennettua sopivan lämpöisen - ei kiehuvan - veden. Kahvinkeittimenkin kyllä tahtoisin jossain vaiheessa.

Alla on vielä pari vanhaa kuvaa, joista näkyy, millä paikoilla paahdin, yleiskone ja (entinen) vedenkeitin ovat.


4 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä kivan näköinen keitin. Mulla on kans vedenkeitin, jolla saa säätää veden lämpötilaksi joko 40, 60, 80 tai 100 astetta. Ihan mielettömän kätevä! En osaisikaan varmaan enää olla ilman säädetävää keitintä. On niin kätevä, kun vaikkapa leipoo, niin on näppärä näpsäyttää kuivahiivaa varten vesi 40 asteiseksi ja mukaan tilkka kuumaa vettä, niin sittenpä onkin 42 asteista, mitä hiiva vaatii. Tai juurikin mainitsemasi vihreä tee, joka vaatii viileämpää kuin kiehuvaa vettä. Muutenkin poltan suuni herkästi, joten keittelen poikkeuksetta 80 asteista teetarpeisiin. En vaan tykkää keittimeni ulkonäöstä, joten tollanen voisikin olla seuraava potentiaalinen vaihtoehto, kun nykyisestä aika jättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi laitteet kehittyvät :) Onpa kyllä näppärä tuo 40-asteen lämpö sinun keittimessäsi! Tässä matalin lämpötila nousee 50:een, joten täytyy vielä vähän jäähdytellä vettä hiivan kanssa puuhatessa, mutta vähemmän sentään kuin ennen tätä keitintä :)

      Poista

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...