23.11.2013

DIY betoniruukku

Vasta-alkajan tuurilla ensimmäinen oma betoniruukkuni onnistui paremmin kuin hyvin! Reunoista tuli siistit ja pinta on yllättävän tasainen, melkein jopa turhan tasainen, sillä ruukun alaosan ilmakuplat näyttävät hauskoilta.


Vaikka takana kaksi omakotitalon rakennusprojektia, niin ammattilaiset ovat hoitaneet perustusten ja lattian valamisen molemmilla kerroilla.
 

Sain betonikokeiluihini vinkkejä. Neuvoja ei tosin ollut tehnyt itsekään betoniruukkua aikaisemmin, mutta muita pieniä betonitöitä sitäkin enemmän.

Kokeilustani opin:

- Valmista betonimassa pieneen ämpäriin. Laske pohjalle hieman vettä ja lisää vähitellen sementtiä. Sekoittamiseen sopii esimerkiksi paksu puutikku. Sementti pölisee paljon, joten seuraavan kerran teen homman kesällä ulkona. Ei tule suotta siivottavaa sisälle, eikä pöly taida muutenkaan olla ihanteellista hengitettävää. Hengityssuojain voisi olla hyödyllinen varuste. Massan tulee olla kypsän kaurapuuron kaltaista, ei velliä.
- Levitä ruokaöljyä muottiin, niin kuiva betoni irtoaa siitä helpommin.
- Ruukun valmistus: kaksi muovista ämpäriä, joista toisen halkaisija on muutaman senttimetrin verran pienempi. Minulla sattui olemaan kaksi läpinäkyvää ämpäriä, mikä osoittautui hyödylliseksi. On hyvä nähdä, mitä muotin sisällä tapahtuu. Levitä ruokaöljyä suuremman ruukun sisäreunoille ja pienemmän ruukun ulkoreunoille. Levitä parisenttinen kerros betonia suuremman ruukun pohjalle, lisää varalta jonkinlaista rautalankaa, jotta rakenteesta tulee kestävämpi. Nosta toinen ruukku sisälle ja lusikoi varovasti betonia onkaloon.  Lisää rautalankaa ja töki massaa ohuella tikulla aika-ajoin, ettei siihen jää liian suuria ilmakuplia. Anna ruukun kuivua tasaisella alustalla noin viikko. Irroitus: irroita pienempi ämpäri venyttelemällä se irti varovasti. Varaudu leikkaamaan suurempi ämpäri rikki saadaksesi ruukkusi pois ehyenä. Hio halutessasi hiekkapaperilla tai viimeistele muulla haluamallasi tavalla, kuten lakalla tai maalilla. Itse halusin jättää ruukun luonnolliseksi ja sipaisin vain hieman lakkaa sisäpohjaan, jotta ruukku on vedenpitävämpi, kun siinä on kasvi.
- Jos teet kynttilänjalkoja, valitse kynttilää kuvaava muotti huolellisesti. Itselläni kävi niin, että muottina käyttämäni lämpökynttilä oli tavanomaista pienempi, joten kaikki tuikut eivät mahdukaan pipari- ja muffinssimuoteissa tekemiini lämpökynttilänjalkoihin.
- Kuivuvan työn pinnalle voi laittaa elintarvikekelmua ja suihkutella välillä betonille kevyesti vettä, ettei se halkeile liian nopean kuivumisen vuoksi.
- Älä huuhdo betonia viemäriin.
 
 
Kolme ensimmäistä kuvaa ovat "työhuoneesta", jonka kalustoon kuuluvat muun muassa yli kymmenenvuotias mustaksi maalaamani mäntyinen ex-ruokapöytämme ja vielä vanhempi rypistynyt italialainen nahkasohva, joka ensimmäisinä vuosinaan oli upottavan pehmeä ja kaikinpuolin niin ihana! On se vieläkin vähän pehmyt. Työhuone-ilmaisu on harhaanjohtava, sillä ei siellä niinkään töitä tehdä. Se on pikemminkin toinen olohuone.


Käsityön jälki näkyy: ei ole vain optinen harha, että ruukun reuna on kuvan alaosassa paksumpi kuin kuvan yläreunassa. Muuten mukana oli rutkasti ensikertalaisen hyvää tuuria ja ruukku on ihmeellisen hyvin onnistunut ja siksi pidänkin tuosta vahingossa syntyneestä reunojen paksuuden vaihtelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...