17.10.2014

DIY macaronit - Näin onnistut macaroneissa ja ohje Hopea Toffee -täytteeseen

Tässä postauksessa on vinkkini, kuinka onnistut leipomaan kauniita ja herkullisia macaroneja. Lopussa on ohje Hopea Toffeen makuiseen kermatäytteeseen ja macaronikuoriin. Täyte, alias lakukerma, sopii käytettäväksi moneen muuhunkin herkkuun. Vastaavasti macaronikuorien väliin voi laittaa vaikka mitä muuta täytettä sen mukaan, mistä itse pidät, kunhan täyte osaa pysyä paikoillaan, eikä valu pois.

Lakritsimacaronit
 
Macaroneihin vaikuttaa liittyvän monenlaisia kysymyksiä siitä, millä temppuvalikoimalla tämä pieni herkullinen leivonnainen onnistuu varmimmin. Mitä suurin mysteeri taitaa olla, kuinka macaroneista saa mahdollisimman sileitä.

Eniten onnistumiseen vaikuttaa mielestäni aika. Oikeasti. Se, että antaa aikansa macaroneille ja keskittyy leipomaan, eikä touhua jotain muuta siinä sivussa. Keskity hetkeen. Mindfullness - you know... Toiseksi eniten onnistumisessa auttaa, että noudattaa ohjetta. Joku voisi sanoa, että keskittyminen ja ohjeiden noudattaminen soveltuu vinkiksi aika moneen muuhunkin asiaan elämässä. Tässä postauksessa olisi yksi aika hyvä ohje macaronien leipomiseen. Olen hionut ohjettani, kun olen useampaan otteeseen leiponut näitä herkkupaloja ja toisinaan epäonnistunutkin. Esimerkiksi unohdin hiljattain oman neuvoni ajan antamisesta leipomiselle. Haksahdin soittamaan puhelun samaan aikaan, kun pellillinen macaronkuoria oli uunissa. Puhuessani unohdin ajan kulumisen ja niin sain ottaa uunista ulos turhan pitkään paistuneet macaronit. Ne näyttivät edelleen suloisilta, mutta olivat sisuksiaan myöten kuivia. Siis pilalla.

Raaka-aineet kannattaa mitata huolellisesti - aivan kuten muussakin leipomisessa. Macaronien perustaikina syntyy ihan parista aineesta. Tarvitaan kananmunan valkuaisia, sokeria, tomusokeria ja mantelijauhoja. Lisäksi voi laittaa silmän iloksi elintarvikeväriä. Pohja sopii gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Kaupan ja jopa kahviloiden valikoimiin saattaa kuulua yksilöitä, joissa on jotain aivan muutakin. Esimerkiksi keliaakikkoystäväni olisi tahtonut kahvilassa macaronin, mikä ei onnistunut, sillä siellä leivonnaiseen oli käytetty ohraa.

Lakumacaroni

Kuinka macaroneista saa sileitä?

Jos macaronien pinnan sileydellä on sinulle väliä, niin oman kokemukseni mukaan leivonnaisesta tulee mahdollisimman tasainen, kun ottaa huomioon kolme seikkaa:

1. huolellisesti yhteen sekoitetut mantelijauhot ja tomusokeri
Aluksi tapanani oli sekoittaa mantelijauhot ja tomusokeri vispilällä. Vielä sileämpiä macaroneista on tullut, kun aloin siivilöidä mantelijauheen ja tomusokerin pari kolme, joskus jopa neljä kertaa. Käytän suurta siivilää ja kahta isoa kulhoa.

2. taikinaa kannattaa ja saa sekoittaa hyvinkin paljon ennen pursottamista
Kovin paksu taikina saattaa herkemmin jämähtää kuhmuraiseen asentoon. Liian löysää taikinaa en ole vielä kohdannut. Sekoitan silti lastalla, en esimerkiksi sähkövatkaimella, kun yhdistän valkuaisvaahdon manteli-tomusokeriseokseen, ettei valkuaisvaahto menetä liikaa kuohkeuttaan.

3. kuorien tulee saada levätä kunnolla eli kovettua ennen paistamista
Kun pinta on kuivahtanut ennen paistamista, se pysyy paikoillaan. Samalla macaroneille ominainen jalka - röpelöinen alareuna - pääsee muodostumaan kypsymisen aikana.

Tärkeää - paistoaika

Herkullisia macaroneista voi tulla, vaikka pinta olisikin vähän epätasainen. Sileyttä olennaisempaa on macaronkuoren mehukkuus, mihin vaikuttaa paistoaika. Kypsyyttä kannattaa tarkkailla paiston loppuvaiheessa tarkkaan. Mehukas macaroni on kuivaa herkullisempi. Makuasioista saa toki kiistellä. Riittävästi paistunut macaroni tuntuu uunissa kädellä kokeiltaessa kevyeltä, mutta ei irtoa aivan helposti paistoalustalta. Leivinpaperilla suojattu uunipelti on erinomainen alusta, vaikka markkinoilla on myös erityisiä macaronalustoja.

musta sokeri

Viimein kerron Hopea Toffee -kermatäytteestä, joka taatusti miellyttää kaikkia, jotka pitävät Hopea Toffeestakin. Postauksen loppuun olen kirjoittanut macaronkuorien reseptin.

Valmista ensin täyte. Sen täytyy ehtiä jäähtyä aivan jääkaappikylmäksi ennen kuin sen voi vaahdottaa.

Hopea Toffee -kermatäyte (G, VL)

20 Hopea Toffee -karamellia
2 dl vähälaktoosista vispikermaa

Sulata Hopea Toffeet kerman joukkoon pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Sekoittele massaa. Kun toffeet ovat sulaneet, siirrä kattila levyltä syrjään. Jäähdytä toffeekerma jääkaappikylmäksi, mielellään seuraavaan päivään saakka, ja vatkaa sitten kerma vaahdoksi. Pursota tai lusikoi kerma macaronien pohjille. Käytä ylimääräinen vaahto vaikkapa vaniljajäätelön seuralaisena.

Macaronikuoret (täyttämättöminä G, M)
täytettyinä noin 35 kpl.

120 g / 4 valkuaista
30 g / 3 rkl hienosokeria
130 g  / 3 dl mantelijauhetta
240 g / 4 dl tomusokeria
ruusun väristä elintarvikeväriä (Wilton)
(pinnalle: mustaa sokeria)

Erottele huoneenlämpöisistä kananmunista valkuaiset vatkauskulhoon ja lisää joukkoon hienosokeri. Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes vaahto on niin jämäkkää, ettei se tipu kulhoa kallistaessa. Sekoita vaahtoon pari veitsenkärjellistä väriainetta.

Mittaa toiseen kulhoon mantelijauhe ja tomusokeri. Siivilöi jauhe ja sokeri pari kolme kertaa. Poista suurimmat sihtiin jäävät mantelit.Voit myös vatkata jauheen ja sokerin, mutta olen huomannut, että leivonnaisen pinnasta tulee silloin hieman epätasaisempi.

Yhdistä valkuaisvaahto ja manteli-tomusokeri samaan kulhoon. Kääntele massaa lastalla, kunnes sen väri on tasainen, eikä massaa nostellessa jää marenkimaisia huippuja.

Suojaa kahdesta kolmeen uunipeltiä leivinpaperilla. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursota pellille halkaisijaltaan noin 3 cm pyörylöitä. Jätä väleihin hieman leviämistilaa. Sopiva tyllan (pursotusterä) koko on 8 mm. Pellin täytyttyä voit kopauttaa kädellä pellin pohjaan, jotta ilmakuplat häviävät ja taikinamassa leviää kauniisti. Vaihtoehtoisesti peltiä voi vähän "tuulettaa" ylös-alas.

Anna pohjien levätä vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista, jotta niiden pinta kuivahtaa ja paistuu siten sileäksi ja rapeaksi. Kokeile kevysti sormella, onko pinta kovettunut. Esilämmitä uuni 150 asteeseen macaronien levätessä. Ripottele halutessasi pinnalle mustaksi värjättyä sokeria.

Paista macaronit uunin keskiosassa 150 asteessa yksi pellillinen kerrallaan noin 12-14 minuuttia. Macaroneihin kuuluva röpelöinen reunus, toisin sanoen jalka, muodostuu paistamisen aikana. Tarkkaile kypsyyttä viimeisten minuuttien aikana, sillä jokainen uuni on paistoteholtaan erilainen. Kypsä macaroni tuntuu kokeiltaessa kevyeltä, vaikkakaan se ei vielä irtoa aivan helposti paistoalustastaan. Jos macaroni irtoaa heti alustalta, se on todennäköisesti paistunut liian kuivaksi sisältä. Macaronin kuoren tulee olla rapea ja sisäpuolen hieman pehmeä. Anna macaronipohjien jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat ne paistoalustalta. Kuoret leivinpapereineen voi kuitenkin siirtää pois kuumalta uuninpannulta.

Täytä macaronit lakritsikermalla. Nauti heti tai laita ne jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään asti.

Omat kokemukset macaroneista ja kommentit ovat tervetulleita!!

macarons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...