4.2.2014

Runebergin kakku

Tässä Runebergin kakussa on runsaasti perinteistä ja hieman uutta. Perinteistä on muun muassa mantelien käyttö niin jauhettuna kuin rouhittuna, vadelmahillolla ja pikeerillä viimeistelty pinta ja etenkin korppujauhojen käyttö. Uudempaa on appelsiinimehu ja tumma muscovadosokeri. Kakussa maistuu kuitenkin sangen tyypillinen Runebergin torttu.


Kakku on paistettu pienessä vuoassa, joka on halkaisijaltaan 20 cm. Kakusta riittää hyvin noin 8 - 10 palaa.

Runebergin torttu

Kakku

150 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
1 dl appelsiinimehua
100 g mantelijauhetta (voi olla kuorimattomista manteleista jauhettua)
80 g mantelirouhetta
1 dl korppujauhoa
3/4 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kostutukseen

0,5 dl appelsiinimehua
2 tl sokeria
pari tippaa karvasmanteliaromia

Viimeistelyyn

pikeeriä eli sokerikuorrutetta
vadelmahilloa

To do -list

- Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen. Jos sinulla on kuivahtanutta muscovado- tai fariinisokeria, kostuta se appelsiinimehussa, ja lisää sokeri ja mehu liotettuna taikinaan. Jos taas sokeri on tuoretta, lisää se ja mehu taikinaan erikseen.
- Lisää leivinjauhoon sekoitetut kuivat aineet. Sekoita kevyesti.
- Kaavi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista kakkua uunin keskiosassa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla.
- Valmista kakun kostuke kiehauttamalla kattilassa appelsiinimehu ja sokeri, jotta sokeri liukenee mehuun. Lisää jäähtyneeseen nesteeseen pari tippaa karvasmanteliaromia.
- Kostuta kakku lämpimänä: levitä neste voitelusudilla kakun pintaan.
- Tee pikeerillä kakun reunaan ympyrä ja täytä ympyrän sisäpuoli vadelmahillolla. Anna kakun jäähtyä ennen viimeistelyä, mikäli haluat, että pikeeri pysyy sillä paikalla, mihin sen laitat. Kuvan kakku oli viimeistelyvaiheessa vielä lämmin, joten valkoinen reunus lähti kulkemaan omille poluilleen.


Huom. Kakku ei ole maidoton tai gluteeniton, vaikka siinä ei ole maitoa taikka vehnäjauhoja sellaisenaan. Maitoa on kuitenkin voissa ja gluteenia on kaupan vehnäpitoisissa korppujauhoissa.


Makoisaa Runebergin päivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...