29.5.2014

Whoopiet mansikkamarengilla - helposti herkkulahjaksi ja piknikille

sveitsiläinen marenki

Mietitkö, miten muistaa koulun opettajaa tai päiväkodin henkilökuntaa? Ratkaisu on helppo, sillä herkkulahjat kuuluvat opettajien suosikkilahjoihin (HS 21.5.2014 sis. linkin). Jos et ehdi itse leipomaan, myös ostetut herkut maistuvat varmasti.

Vai mietitkö, mitä makeaa olisi helppo pakata piknik-koriin tai kylään viemiseksi?

Yksi vaihtoehto herkkulahjaksi tai piknikille on Amerikkalaista alkuperää olevat pehmeät whoopie-leivokset. Ja kyllä whoopiet maistuvat ihan kotosallakin, jos juuri nyt herkkuja ei tarvitse viedä muualle. Me söimme näitä tänään helatorstaina kotoilupäivän iloksi, kun kaksi edellistä päivää kului sairaalassa lapselta poikki murtuneen käden vuoksi - Tramboliinit... Suojaverkosta huolimatta. Osa leivonnaisista menee jo huomenna lasten mukana kouluun.


Älä suotta säikähdä reseptin vaniljauutetta, jos sitä ei kaapistasi löydy. Voit hyvin laittaa uutteen tilalle aitoa vaniljaa tai vaniljasokeria. Olin hiljattain työmatkalla Tukholmassa ja riemastuin, kun sattumalta löysin sieltä Madagascarin Bourbon-vaniljan uutetta. Suomessa vastaavaa ei ole tupsahtanut eteeni. Vaniljauutetta voi tehdä itsekin, joten täytyy joskus kokeilla.

Miss Etoile, Vispilänkauppa

Kaakaowhoopiet pehmeällä mansikkamarengilla
n. 20 kpl.

100 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljauutetta / aitoa vaniljaa
1 ½ dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Mansikkamarenki

2 valkuaista
1 dl sokeria
n. 10 mansikkaa

Valmistus

- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Lisää vaniljauute (tai vanilja) ja maito. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita ne kevyesti keskenään. Yhdistä kaikki aineet samaan kulhoon ja sekoita.
- Pursota taikinasta leivinpaperilla suojatulle pellille 4-5 cm kokoisia litteähköjä pyörylöitä. Jätä niiden väliin leviämistilaa. Yhdelle pellille mahtuu hyvin maks. 20 pyörylää. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 8-10 minuuttia.
- Valmista marenki vesihauteessa: Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään astiaan, joka pysyy kattilan päällä, pohjaa koskettamatta. Käytä kerroskattilaa, jos omistat sellaisen. Laita kattilan pohjalle kiehumaan vettä ja vaahdota valkuaisia, kunnes vaahto on reilusti kättä lämpimämpää. Sen jälkeen siirrä kulho/kattila pois liedeltä ja jatkaa vatkaamista, jotta vaahto jäähtyy. Soseuta mansikat sauvasekoittimella ja yhdistä sose marenkivaahtoon.
- Pursota tai levitä mansikkamarenki joka toiselle leivospohjalle ja paina toinen puolikas kanneksi päälle.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...