10.8.2013

Aito puu lievittää stressiä

Päivän Hesarissa on kiinnostava kirjoitus sisätiloissa käytetyn puun positiivista psykologisista vaikutuksista. Tutkimusten mukaan stressi vähenee ja unen laatu paranee, kun sisäpinnoissa käytetään aitoa puuta. Puulla on vaikutusta jopa sosiaaliseen havaitsemiseen ja käyttäytymiseen. Lukemani perusteella aitoa puuta kannattaa käyttää sisustamisessa oman hyvinvointimme vuoksi.

Puujäljitelmällä ei ole aidon puun kaltaista vaikutusta. Jäin miettimään, tehoaako maalattu puu. "Sisätiloissa puulla näyttää olevan kyky säädellä elimistön stressitasoa. Eri työtiloja vertailtaessa stressitaso oli ihon sähkönjohtokyvyllä mitattuna alhaisin työhuoneessa, jossa oli puisia kalusteita. Edes valkoisella kalustettuun huoneeseen tuodut viherkasvit eivät pystyneet samaan." Mielenkiintoista on sekin, että toimistotiloissa vierailevien mielikuva yrityksestä oli positiivisempi, jos sisustuksessa oli käytetty puuta. Yritys koettiin silloin asiantuntevammaksi, menestyvämmäksi, rehellisemmäksi, vastuullisemmaksi ja luovemmaksi.

Ties vaikka mieltymykseni pöytäliinattomuuteen liittyisi puun tehoon. Saatan pitää pöytäliinaa silloin tällöin, mutta olen kovin tyytyväinen jokaisella kerralla vapautettuani puun näkyviin liinan jäljiltä. Kenties hyvä, että valitsimme parketin laminaatin sijaan. Entä, missä määrin paneeliseinillä ja puisilla lauteilla on vaikutusta saunomiskokemukseen? Mietin myös, onko puun määrällä merkitystä. Veikkaan, että on. Itseäni miellyttävässä sisätilassa luonnonväristä puupintaa on maltillisesti. Runsas puupintojen määrä alkaa pikemminkin stressata kuin lievittää stressiä. Olisi mukavaa lukea, jos haluat jakaa oman näkemyksesi puun käytöstä sisällä.


Vieraskynä-palstalle aiheesta kirjoittanut on psykologian dosentti Marjut Wallenius. Pääset kirjoitukseen tästä.

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä, että puu on pop mutta liika on liikaa. Kuitenkin saunaan puu kuuluu, sekä seiniin että lauteisiin että kiukaaseen - ja jos on hyvä vasta, niin se täydentää nautinnon. Meillä on lattiat mäntyä, alakerrassa lakatut ja yläkerrassa maalatut, puisia kalusteita mm. keittiössä, mutta katot maalattiin remontissa valkoisiksi, kun ne olivat jo tummuneet ja matalissa huoneissa oli sitten hiukan liikaa puupintaa. Meillä on tosin kolme tulisijaa, joten puuta on sitten huushollissa klapimuodossa lisukkeena suht paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palavaa puuta on ihana katsella, ja se lämpö! Puusaunan löylyt ovat ilman muuta parhaat. Meillä tosin on vain sähkölla toimiva saunanlämmitin, mutta siinä on onneksi paljon kiviä, joten löylyt ovat kivasti pehmeät, ehkä siksikin, että kivet ovat aina lämpimät. Ihanan monta tulisijaa teillä! Kiva, kun kirjoitit! :)

      Poista

Kiva, kun kirjoitit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...